De Shack

Wat is er zoal te vinden in de ‘shack’? We beginnen met de Uniden Bearcat BC-120XLT scanner. Deze scanner heb ik al langere tijd, vooral voor het luisteren naar politie, brandweer en luchtvaart. Met de komst van C2000 is het luisteren naar de politiekanalen natuurlijk niet meer mogelijk. De scanner wordt nu gebruikt voor monitoring en wat computer-interface experimenten.

27MC 40 kanalen 4 watt FM/AM zendontvangertje. Een goedkope van kPo ofziets. Werkt prima met een rondstraler/groundplane antenne buiten aan de muur.

Yaesu FT-897D zendontvanger. Een alleskunner die bovendien compact en robuust genoeg is om als veldradio te gebruiken. De radio beslaat de 160 tot en met de 10 meter band. Ook de 6m, 2m en 70cm banden zijn op deze radio te werken. Standaard kan gewerkt worden in de SSB, CW, AM, FM, and Digital modes. De set is uitgebreid met een antenne tuner en een extra DSP filter. Een DSP filter onderdrukt het hoge ruisniveau wat in stedelijk gebied nu eenmaal altijd aanwezig is (radiospectrum vervuiling, onder meer door garagedeur openers, autoslot afstandsbedieningen, babyfoons, draadloze telefoons, brakke modem-routers, adapters, opladers, kapotte lantaarnpalen en PLC/netstroom netwerkjes)

Voor gebruik zowel in de shack, maar ook bij gelegenheid in de auto mobiel gemonteerd, is er de Wouxun kg-uv920p dualband mobilofoon (2 meter en 70 cm). Vooral in de shack in gebruik voor FM verkeer over de repeaters in de omgeving.

Tot slot is er nog een Baofeng uv-b5 portofoon, een goedkope handheld dualbander (2 meter en 70cm) voor gebruik onderweg en op locatie.

Als vaste antennes gebruik ik een Diamond X30 rondstraler voor de 2m en 70cm banden. Voor mobiel gebruik van de wouxun mobilofoon is er daarnaast ook een diamond-sprietantenne beschikbaar. Voor de 20/40/80 meter banden gebruik ik een end-fed antenne. Meer over deze antennes zal ik later toevoegen.

Behalve deze radio’s is er natuurlijk ook nog een computer nodig.  In mijn shack is dat een MSI CR500 laptop. Deze draait dualboot op Linux Mint (versie 16) en Windows 7, onder meer voorzien van HRD software.

Geef een reactie