Eerste QSO op HF

Nadat ik het voedingspunt van mijn tribander end-fed een metertje hoger geplaatst heb (aan de bovenkant van de dakkapel in plaats van onderaan) kon ik zojuist mijn allereerste QSO maken op de HF banden.

Op de 40 meter hoorde ik het special event station PA70OMG. Zij herdenken 70 jaar vrijheid. Vandaar de 70 in de special event callsign. OMG staat voor Operation Market Garden.  Het station zond uit op 7.073 MHz in SSB-LSB en kwam 5 9++ binnen. Zelf ontving ik een 5 9 rapport, wat vrij goed is gezien de positie van mijn antenne :p

 

 

 

Eerste test met digitale modes

Omdat ik erg veel interesse heb in interfacing van radioverbindingen met computer-techniek heb ik een snelle test uitgevoerd om te zien of de ontvangst kwaliteit wel voldoende zou zijn (het ruis niveau hier in de woonwijk is S6 tot S7).

Omdat ik geen interface wilde gaan aanschaffen zonder te weten of dit toegevoegde waarde zou hebben, heb ik eerst maar eens met HRD en audiokabeltjes op de soundcard getest. Na wat aanpassingen van de geluidsniveau’s werd de waterfall goed bruikbaar en kon ik goede signalen binnenhalen op de pc.

Het resultaat van deze korte test is in de video hieronder te zien.
Zodra ik de problemen met het zenden van mijn set heb opgelost en erachter ben waardoor dat veroorzaakt wordt, zal ik gaan proberen een 2-way contact te leggen via PSK 🙂